Skuutilla Suomen halki -kampanja →

Stigma johtuu pelosta ja tietämättömyydestä

Kun Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja Mirka Vainikka sai koulussa huumevalistusta, se oli järkytys. Vainikan Markku-setä käytti huumeita, mutta mukava mies ei vastannut valistuksen kuvaa vaarallisesta ihmisestä.

– Vaikutti siltä, etteivät aikuiset ajatelleet, että huumeet voivat koskettaa lasten elämää.

Markku-sedän kohtalo vaikutti Vainikkaan syvästi, ja lähihoitajaksi opiskellessaan hän kiinnostui huumetyöstä. Myöhemmin hän valmistui myös sosionomiksi. Vainikka on työskennellyt muun muassa Tervalammen kartanon kuntoutuskeskuksessa, Helsingin kaupungin huumeklinikalla, Symppiksissä ja päiväkeskus Mellarissa. Vuonna 2016 hänestä tuli Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja.

Vainikka on kohdannut urallaan monenlaisia ihmisiä, joista osa kertoo tarinansa syyskuussa ilmestyvässä kirjassa Huumejärjestön Pomo (Deadline Kustannus).
– Kaikki kohtaamani ihmiset ovat ainutlaatuisia. Jos heitä jokin yhdistää niin se, että he ovat jossain vaiheessa elämäänsä kokeneet jääneensä vaille tukea ja ymmärrystä. Ennakkoluulojen vuoksi moni on esimerkiksi jättänyt menemättä terveysasemalle.
Kyse on stigmasta eli negatiivisesta leimasta.

Taustalla pelkoa ja tietämättömyyttä

– Stigma johtuu pelosta ja tietämättömyydestä. Ei ymmärretä, että huumeita käyttävien ihmisten elämässä on muutakin kuin huumeet. Heillä voi olla lemmikkejä ja harrastuksia, ja osa on taiteellisesti lahjakkaita. Huumeriippuvuuteen voi sairastua kuka tahansa.

Miten stigmaa voitaisiin purkaa?

– Tärkeintä on sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten koulutus. Lasten ja nuorten ongelmiin on puututtava ajoissa. Lisäksi tarvitsemme erikoissosiaalityötä, Vainikka sanoo. Hän työsti kirjaa yhdessä toimittaja Terhi Ojalan kanssa. Oululaiselle Terhille oli avartavaa huomata, miten erilainen huumeongelma on Helsingissä verrattuna Ouluun.

– Olen kiitollinen ihmisille, jotka jakoivat kirjaan tarinansa. He auttoivat minua näkemään, miksi tämä kirja on tarpeellinen, Ojala toteaa.

Teksti: Heidi Mäntylä | Kuva: Jani Laukkanen


Mirka Vainikka, Terhi Ojala:

Huumejärjestön pomo

Deadline Kustannus 2023, noin 240 sivua
ilmestyy 28. syyskuuta

→ Kirjan tuotesivu Deadline-kustannuksen sivustolla