Skuutilla Suomen halki -kampanja →

Tartunta­taudit

Huumeita käyttävien, toipuvien ja heidän läheistensä on tärkeää tiedostaa tartuntatautiriskit. Tartuntataudit jaetaan yleisvaarallisiin ja valvottaviin tartuntatauteihin sekä muihin tartuntatauteihin.

Tartuntatautien kustannuksista vastaa potilaan kotikunta. Tutkimuksen, hoidon ja hoitoon määrättyjen lääkkeiden sekä sairastuneen tai sairastuneeksi epäillyn eristäminen on sairastuneelle maksutonta (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista 734/92). HIV-infektion, tippurin ja sukupuoliteitse tarttuvan klamydian tutkimus- ja hoitokustannuksista vastaa kotikunta. Muiden valvottavien tautien tutkimus- ja hoitokustannuksista kunta voi periä asiakasmaksun.

Huumemaailman elämäntavassa muun muassa suonensisäinen huumeiden käyttö, salakuljetus ja prostituutio ovat riskejä tartuntatautien leviämiselle. Myös läheiset ovat riskissä saada tartunnan.

Huumeita käyttävät ovat myös riskissä sairastua erilaisiin seksitauteihin ja ruansulatuskanavien kautta tarttuviin tauteihin. Näihin riskeihin varaudutaan terveysasemilla ja terveysneuvontapaikoissa A- ja B-hepatiittirokottein sekä HIV-, hepatiitti- ja sukupuolitautitestein.

Pistämällä huumeita käyttävät henkilöt ovat erityisen suuressa riskissä saada virushepatiitti ja HIV. Myös suojaamaton seksi ja tatuoinnin tai lävistyksen ottaminen epäpuhtaissa olosuhteissa, kuten vankiloissa, altistavat veren välityksellä tarttuville taudeille. HIV tarttuu helposti sukupuolikontaktissa. C-hepatiitti tarttuu erittäin helposti, jos käyttää samoja pistosvälineitä tartunnan saaneen kanssa.


Linkkejä

Lisätietoa HIV:stä
Lisätietoa c-hepatiitista
Tartuntatautien lista THL:n sivuilla