Läheistyön­keskus

Läheistyönkeskus tarjoaa tukea ja tietoa kaikille, joita huumeiden käyttö koskettaa.  Toimintaamme ohjaa ammatillisuus, matala kynnys, yhdenvertaisuus ja asiakaslähtöisyys.

Palvelumme läheisille:

Läheisryhmät
Voit katsoa itseäsi lähimmän Läheisten vertaistukiryhmän Läheisryhmät -otsikon alta. Ryhmiä ohjaavat yhdistyksen koulutetut vapaaehtoiset.

Läheisille vertaistukea
Koulutettu läheiskokemusasiantuntija Leea Seger, voit laittaa Leealle tekstiviestillä soittopyynnön p. 040 774 1593

Läheisten päivät
Oletko huumeita käyttävän läheinen? Tunnetko huumeita käyttävän tai toipuvan? Onko läheisesi kuollut huumeisiin? Päiville ovat tervetulleita kaikki huumeita käyttävien, toipuvien ja huumeiden vuoksi menehtyneiden läheiset. Päivillä Sinulla on mahdollisuus irtaantua arjesta ja voimaantua; saada ja antaa vertaistukea ja löytää voimavarojasi arkeesi. Seuraa seuraavia Läheisten päiviä Tulevat tapahtumat -otsikon alta ja Irti Huumeista ry Facebook-sivuilta.

Läheisten illat
Läheistenillat ovat huumeita käyttävän läheisille suunnattuja iltoja. Niihin ovat tervetulleita myös muut huumetietoa kaipaavat ihmiset. Läheistenillassa jaetaan tietoa ja kokemuksia huumeiden käytön vaikutuksesta huumeita käyttävän lähipiiriin sekä keskustellaan huumeiden vaikutuksesta niihin ihmisiin, jotka eivät itse käytä. Iltoihin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen. Tiedon seuraavista Läheisten illoista saat Facebookista tai Tulevat tapahtumat -otsikon alta.

Toivo-vertaistukisovellus
Toivo-vertaistukisovellus on ohjelma, joka tarjoaa matalan kynnyksen vertaistukea ja tietoa sairastuneille, vammaisille ja heidän omaisilleen. Sovellus on kehitetty kumppanuustoimintana yhdessä OLKA-toiminnan, HUSin (Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri) ja HyTe ry:n (ent. EJY ry) välillä. Toivo-vertaistukisovellusta voi käyttää puhelimella tai tietokoneella. Se on ladattavissa sovelluskaupoista tai sitä voi käyttää verkkoselaimella.

Toivo-sovellus on maksuton ja sitä voi käyttää myös anonyymisti. Sovelluksen vertaistukijat ovat luotettavia, koulutettuja ja sitoutuneita vaitioloon myös sen jälkeen, kun lopettavat vertaistukijoina. Palvelu perustuu kahdenkeskiseen vertaistukeen. Irti Huumeista ry:n vertaistukijat löydät sovelluksessa olevan Irti Huumeista ry:n järjestöprofiilin kautta. Voit laittaa viestiä vertaistukijallemme, ja hän vastaa sinulle mahdollisimman pian sovelluksen kautta.

Surutyö

Huumeisiin kuolleiden läheisille on olemassa vertaistukea ja apua. Facebookissa on Irti Huumeista ry:n sururyhmä läheisille. Ryhmään liittyessä saat muutaman kysymyksen itsellesi, johon vastaamalla sinut hyväksytään ryhmään mukaan. Vertaistuen muodoksi luotu ryhmä on tarkoitettu yhdeksi työkaluksi surun käsittelyyn. Ryhmään hyväksytään vain henkilöitä, jotka ovat menettäneet läheisensä huumeille.

Liity tästä sururyhmään

Facebook-Sururyhmän säännöt
1. Jos liittymispyyntöäsi ei hyväksytä, katsothan viestipyynnöt profiilistasi, sillä ylläpito on saattanut kysyä tarkentavia kysymyksiä.
2. Ylläpito hyväksyy uudet jäsenet ryhmään, jos liittymiskysymyksiin on vastattu asianmukaisesti.
3. Säännöt on luotu, jotta ryhmä olisi turvallinen. Tuetaan ja kunnioitetaan toisiamme, erilaisia elämänkatsomuksiamme ja valintojamme kertoa tai olla kertomatta kokemuksistamme.
4. Vertaistuen muodoksi luotu ryhmä on tarkoitettu yhdeksi keskustelupaikaksi henkilöille, joiden läheinen on menehtynyt huumeisiin. Ei myynti- tai markkinointi-ilmoituksia.
5. Ryhmässä esiin tulleita asioita ei kerrota tai jaeta ulkopuolisille. Vaitiolo koskee kaikkea ryhmässä tapahtuvaa.
6. Ryhmän ylläpitäjät moderoivat sivua tarvittaessa. Lähtökohtaisesti he eivät osallistu keskusteluun, vaan heidän roolinaan on ryhmän hallinnointi. Ylläpito on paikalla pääsääntöisesti arkisin virka-aikana.
7. Ethän kutsu ihmisiä ryhmään. Voit vinkata ryhmästä tutullesi, mutta hyväksymispyyntöjen seurannan takia on tärkeää, että ihmiset pyytävät liittymistä itse ja vastaavat liittymiskysymyksiin.
8. Asiattomat, esim. muita loukkaavat, postaukset ja kommentit poistetaan. Sellaisista on syytä vinkata ylläpidolle ilmiantamalla ko. postaus/kommentti. Ylläpito tekee poistopäätöksen.
9. Toistuvista sääntörikkomuksista seuraa poistaminen ryhmästä. Ylläpito tekee poistopäätöksen.

Olemalla ryhmän jäsen hyväksyt säännöt ja sitoudut toiminaan niiden mukaan.

Surutyössä ammatillisesti ohjattu ryhmätoimintaa järjestetään vuosittain, monessa kunnassa järjestetään monesti sururyhmäprosesseja seurakuntien tai järjestöjen kautta.


Linkkejä

Vaiettu menetys – Sytytä tähti päihteisiin kuolleen läheisesi muistoksi