Usein kysyttyä

HUUMERUISKUN LÖYTÄMINEN

JOS LÖYDÄT HUUMERUISKUN

  • vältä suoraa kosketusta ruiskuun, poimi ruisku ja neula esim. nenäliinan avulla
  • jos mahdollista, laita ruisku ja neula suojaan esim. lasipurkkiin
  • palauta neula ja ruisku apteekkiin tai terveysasemalle; ei roskiin!
  • ole varovainen myös kuivuneen veren kanssa, vaikka tartuntariski on pienempi kuin tuoreen veren
  • ohjeista lapsia, etteivät he koske ruiskuun vaan kertovat löydöstään aikuiselle

JOS JOUDUT KOSKETUKSIIN HUUMERUISKUN VEREN KANSSA

Iho tai limakalvot

  • pese kohta perusteellisesti saippualla ja runsaalla vedellä
  • huuhtele hyvin
  • tämä laimentaa ja poistaa infektoituneen eritteen 

    Avohaava tai jos pistät itseäsi käytetyllä neulalla

  • anna haavan vuotaa kunnolla verta tai jos tämä ei ole mahdollista huuhtele runsaalla vedellä
  • puhdista haava vedellä ja saippualla ja suojaa haava tarvittaessa laastarilla
  • älä missään tapauksessa puristele tai ime haavaa
  • Ota välittömästi yhteyttä terveyskeskukseen tai -asemalle, lähimmän sairaalan infektio-osastoon tai esim. HUS:n Auroran sairaalan infektiosairauksien klinikalle selvittääksesi, pitäisikö sinun käydä HIV-testissä ja saada tartuntaa ehkäisevää lääkehoitoa. Ehkäisevä HIV-lääkehoito tulisi aloittaa mahdollisimman nopeasti, viimeistään 24–36 tunnin kuluessa altistumisesta. Hoitopaikan henkilökunnalta saat toimintaohjeet myös mahdollisen hepatiitti B:n ja C:n tartunnan varalta.

    C-HEPATIITTITARTUNTA

    Jos epäilet saaneesi C-hepatiittitartunnan, hakeudu testeihin. C-hepatiittia testataan mm. terveyskeskuksissa, työterveyshuollossa, yksityisillä lääkäriasemilla ja anonyymisti terveysneuvontapisteissä. C-hepatiitti tutkitaan verikokeella.

    Lisätietoja Munuais- ja maksaliiton esitteestä.

    LAPSEN tai NUOREN HUUMEIDENKÄYTTÖ

    Jos epäilet että lapsesi on kokeillut tai käyttänyt huumeita, tulee asiaan aina puuttua. Puuttuminen on nuoresta välittämistä ja vanhempien velvollisuus. Asiaa on tärkeää lähestyä rauhallisesti, syyttelemättä ja kiihtymättä, vaikka nuori itse ei pystyisi vastaavaan. Kysymykset kannattaa esittää suoraan, kiertelemättä. Suoriin kysymyksiin on helpompi vastata rehellisesti. Kerro avoimesti, mikä on herättänyt epäilyksesi; jokin nuoren käytöksessä, olemuksessa ym. Kerro, miksi olet huolissasi, miten pelkäät käytön vaikuttavan nuoreen ja minkälaisia vaaroja tiedät siinä olevan. Kuuntele nuorta, miten hän kokee elämänsä, vaikka hän syyttelisi sinua. Voit kysyä esimerkiksi näitä asioita: Onko jokin muuttunut nuoren elämässä? Onko hän yksinäinen? Pelottaako aikuistuminen? Miten koulussa menee? Millaisia kavereita nuorella on? Kerro, miten toivot nuoren käyttäytyvän tästä eteenpäin. Ota aikuisen vastuu, sillä nuori tarvitsee nimenomaan aikuisen tukea. Muuttuvatko kodin tai koulun pelisäännöt ja millä tavoin? Minkälaista tukea nuori tarvitsee kokeilun tai käytön lopettamiseksi? Millainen toimintasuunnitelma tehdään lopettamiseksi? Tarvitaanko siihen ulkopuolista tukea?

    Puuttuminen on nuoresta välittämistä ja vanhempien velvollisuus.

    On tärkeää huomata myös nuoren lahjat ja hyvät puolet ja kannustaa häntä antamalla niistä tunnustusta. Nuoren on saatava lähipiirinsä täysi tuki kokeilun tai käytön lopettamiseksi, vaikka itse kokeilua tai käyttöä ei hyväksytä. Nuorelle on tärkeää tulla rakastetuksi ja kuulluksi ja tuntea, että hän ei ole kokeilunsa tai käyttönsä kanssa yksin. Nuoren tukena olevien aikuisten on pidettävä ajatuksensa kirkkaina ja jalat maassa. Heidän täytyy pystyä erottamaan, tukevatko he nuoren tervettä elämää vai käyttöä ja siitä mahdollisesti kehittyvää riippuvuutta. Nuoren elämässä sellaiset aikuiset ovat kullanarvoisia, jotka eivät mahdollista käyttöä ja ymmärtävät, mitä riippuvuus on.

    Kun nuoren kokeilu tai käyttö paljastuu, on tavallista, että koko perhe joutuu kriisiin. Kriisin keskellä voi olla vaikeaa toimia järkevästi. Monenlaiset tunteet – hätä, pelko, häpeä, suru, syyllisyys ja vihastuminen – vievät voimia. Oman huolensa kanssa ei pidä jäädä yksin. Voi esimerkiksi soittaa Irti Huumeista ry:n päivystävään puhelimeen 0800 980 66 tai mennä vertaistukiryhmään, joita järjestetään ympäri Suomea. Lisäksi tukea voi hakea myös kouluterveydenhuollosta, koulukuraattorilta, oman kunnan terveysasemalta, nuorisoasemilta tai muilta huumeita käyttävien ja heidän läheistensä kanssa toimivilta järjestöiltä. Nuoren voi olla vaikeaa keskustella kipeistä asioista vanhempiensa kanssa. Tästä syystä on erityisen tärkeää, että myös nuorelle löytyy paikka, jossa hän pystyy purkamaan tuntojaan.

    HUUMEIDEN KÄYTÖN LOPETTAMINEN

    Jos haluat lopettaa huumeidenkäytön, ota yhteyttä kuntasi terveystoimeen, sosiaalitoimeen tai huumehoidon palveluihin (A-klinikka, H-klinikka ym.) tai mene rohkeasti käymään NA-ryhmässä.

    Lisätietoja NA-ryhmistä